В новия план за парк "Пирин" не са спазени забраните за ски туризма

Снимка: БГНЕС

В новия план за управление на Националния парк "Пирин" не са спазени забраните за развитие на ски туризма, с изключение на двете буферни зони Банско и Добринище. Това е причината планът да бъде върнат за промяна, съобщи министърът на околната среда Ивелина Василева пред депутати от парламентарната екокомисия. 

Освен промяна на плана за Пирин, се очаква и становище на Съвета за развитие за преработката на концесионния договор за ски зоната в Банско, за да вземе решение и Министерския съвет по проблема. Ако се стигне до тази промяна, трябва да се повиши и концесионната такса, която плаща фирмата. Миналата година, междуведомствена работна група предложи да се измени концесионния договор за ски зоната в Банско, тъй като противоречи на законодателството, а също да се повиши и таксата. Министър Ивелина Василева:

Новият закон за концесиите е влязъл в сила през 2005 година, съгласно който има два вида концесии. Законът определя тези категории, като концесия за услуги и концесия за строителство. Концесионният договор в предмета си посочва концесия с особен предмет. Такава категория, по смисъла на текущото законодателство, не съществува.

Планът за управление на природния парк "Витоша" е върнат за промяна, тъй като в него е обособена една голяма площ от около 40 процента за развитие на туризъм.

Съгласно проекта на план, са допустими различни видове дейности, включително изграждането на ски съоръжения. Ние изискваме от авторите да прецизират и ясно да очертаят зоните, където това е възможно, и съответно режимите, които са приложими към тях.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47