Гърция постави ултиматум на Европейския съюз

| обновено на 19.02.16 в 17:28
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гърция постави ултиматум на ЕС - тя поиска страните-членки да обещаят да пазят отворени за бежанци своите граници до месец март или ще откажат да одобрят споразумение за запазването на Великобритания в блока, което се обсъжда днес. Това предаде АПФ като се позова на правителствен източник.

Настояваме за единодушно решение, че до 6 март, когато е планирана срещата на върха между ЕС и Турция, нито една държава няма едностранно да затвори границите си. Ако не, гръцкото правителство няма да одобри заключителния текст на т.нар. среща "Брексит", се посочва в изявлението.

Премиерът Алексис Ципрас поиска гаранции,че нито една европейска страна няма едностранно да затвори границите си за бежанците до следващата среща на върха Европейски съюз –Турция.

Това съобщават кореспондентите на гръцките медии от Брюксел след приключване на срещата на гръцкия премиер с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд.
Информацията посочва също,че в случей на едностранана реакция на някоя европейска страна, Атина няма да одобри заключителния текст за срещата „Брексит“.
Изключването на Гърция от Шенген не се обсъжда от европейските лидери, съобщиха в Атина и припомнят официалното изявление преди дни  на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, че изключването на Гърция не е решение на бежанската криза.
Очаква се днес гръцкият премиер Алексис Ципрас  да даде пресконференция, за да посочи официалната позиция на Атина и отношението на европейските страни към неспиращия поток от бежанци.
Само за едно денонощия гръцката морска охрана, съвместно със силите на европейската агенция по защита на границите Фронтекс, спасиха 2100 бежанци, които вече са настанени в новия център на остров Лесбос.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47