Ивелина Василева: Няма да има решение за ски зоната в Банско без консенсус

Ивелина Василева
Снимка: БГНЕС

Заради съмнения в обществото правителството няма да взема решение за разширяване на концесията за управление на ски зоната в Банско, обясни министърът на околната среда Ивелина Василева:

Няма да бъде взето каквото и да било решение, преди да се постигне консенсус и яснота. Абсолютно и категорично, ясно на всички, действията на правителството не се предопределят от желанието да се обслужват нечии олигархични интереси. Ако има такова съмнение в обществото, ние няма да пристъпваме към действия.

В договора с концесионера" Юлен" има редица неточности - около обекта, обхвата и предмета на концесията, сочи анализът на юристите:

От тази ситуация може да се излезе съгласно предложението, което беше дадено, и анализа, който беше направен, по два начина - или чрез прекратяването на концесионния договор, или чрез подхождането към изменение на концесионния договор, с цел прецизиране, с цел залагането на ясни текстове за това какъв е предметът, обхватът, да се заложат ясни механизми, по които се формира концесионното възнаграждение, съответно да се увеличи концесионното възнаграждение, а и да се заложат концесионни механизми при установяване на нарушения. Другото е прекратяване. Евентуално пристъпване към прекратяване би означавало, съгласно мнението на юристите, огромен риск, защото това би означавало съдебни процедури, щета - финансова за държавата, пряка.

Ако концесионният договор бъде прекратен, държавата трябва да плати на фирмата десетки милиони лева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47