В. Горанов: Към доклада за източването на КТБ има прекомерни очаквания

Снимка: БГНЕС

Към доклада за източването на Корпоративна търговска банка (КТБ) има прекомерни очаквания, заяви финансовият министър Владислав Горанов, след като вчера изпрати изводите на "Аликс партнърс” в секретната секция в парламента.

Министър Горанов призна, че не е чел доклада на разследващата фирма, но записаното в него до голяма степен повтарят заключенията на парламентарната комисия, която миналата година проучва казуса.
Не е изключено "Аликс партнърс" да предявят претенции към КТБ, ако бъдат приети законови промени за публичното оповестяване на доклада им за банката в несъстоятелност, обясни още министър Горанов. Въпреки това той приветства законодателната инициатива по този въпрос, която е внесена от депутати от ДПС, сред които и Делян Пеевски.

Чух, че те имат за цел едва ли не докладът, който е търговска сделка между КТБ - в несъстоятелност и една частна фирма, трябва да бъде разкрит, независимо от волята на страните по договора. Ако това не се случи със съгласието на страните, тъй като говорим за частно-правни отношения, е възможно разследващата фирма да предяви претенции към другата страна по договора, в случая КТБ - в несъстоятелност,
 обясни финансовият министър. 

Задачата на разследващата фирма е формулирана стандартно, допълни Владислав Горанов:
Може да се направят и 20 международни разследвания - фактите ще бъдат винаги едни и същи. Те са посочени, както в доклада, който в момента четат в Секретното деловодство на Народното събрание, така и в изводите, направени от парламентарната комисия, която разгледа проблемите. Говорим, за съжаление, за много лоши банкови практики, граничещи с кражба.

Основният виновник за източването на банката е нейното ръководство, коментира още Горанов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Георги Кадиев: Необходимо е ново международно разследване за КТБ

Един от малкото депутати, които видяха доклада на „Аликс партнърс“ за КТБ в секретната секция на Народното събрание вчера, беше независимият Георги Кадиев . В предаването „Преди всички“ той каза, че е имал много кратко време, за да прочете в..

публикувано на 24.02.16 в 08:12
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не..

публикувано на 01.02.18 в 16:47