Задържана е данъчна служителка, опитала да вземе подкуп от чужденец

Данъчна служителка е задържана за вземамне на подкуп от 1000 евро от чужденец. Арестът е станал при специализирана полицейска акция, ръководена от звеното "Антикорупция". Задържаната служителка работи за НАП-София. Очаква се утре Софийският градски съд да гледа поисканата от прокуратуата мярка за неотклонение "задържане под стража". 

Задържаната е инспектор в дирекция "Контрол", отдел "Ревизии", а подкупът е поискан в размер на две хиляди лева като е получен под  формата на хиляда евро. Разследващите наблегнаха на няколко пъти на добрата и координирана работа между ДАНС, МВР и прокуратурата, използвани са и специални разузнавателни средства. Разследващите са установили, че данъчната инспекторка е настоявала сумата да бъде бързо получена, тъй като е заминавала на почивка в Куба. Ваня Стефанова, прокурор в специализираното звено "Антикорупция" разкри още за операцията.

Към момента по делото са извършени обиск на лицето, освен сумата, която беше предадена под формата на подкупа и самият подкуп в размер на хиляда евро, в чантата на лицето бяха открити и значителна сума пари от порядъка на няколко хиляди лева. Беше извършено и освидетелстване да установи, че действително лицето е взело съответните парични средства, предмет на подкупа. Бяха извършени претърсвания в служебния кабинет в НАП, където бяха открити съответни документи, свързани с извършената ревизия, както и наличния му адрес. Разпитани са свидетели.

Сигналът е подаден от чужд гражданин, който има счетоводна къща, която обслужва гръцки фирми. Данъчната го е заплашила със запор на неговите сметки.
При подадения сигнал от лицето, то сподели, че е било увещавано от свои приятели, близки, включително и партньори, български граждани, да не подава сигнал.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47