Р. Кънев: Потърсихме съдействие от президента по най-важните теми свързани с реформата

Снимка: БГНЕС
Реформаторският блок призова президентството да бъде активна страна при налагане на мерките, предвидени в доклада при мониторинга към страната ни в сферата на правосъдието, особено при външния надзор на прокуратурата. Представители на парламентарната група на Реформаторския блок разговаряха с президента в рамките на политическите консултации на Дондуков-2.

Външните рискове за страната, кризата с мигрантите  и най-важните  реформи у нас тази година с акцент върху съдебната система, бяха сред темите, които представителите на РБ обсъдиха с президента. Лидерът на ДСБ Радан Кънев:

Потърсихме съдействието от президента по най-важните теми, свързани с реформата и го призовахме президентската институция, един изключително висок авторитет сред партньорите в ЕС и НАТО, да бъде активна страна, както при обезпечаване на българския национален интерес във връзка с мигрантската криза, така да бъде активна страна при налагане на мерките, предвидени в доклада по мониторинг в сферата на правосъдието по отношение на България и особено по отношение на независимия външен надзор върху българската прокуратура.

Промените в изборния кодекс, както и предстоящото гласуване в парламента на антикорупционното законодателство, също бяха акцент в разговора. Найден Зеленогорски посочи, че вицепремиера Меглена Кунева е внесла за съгласуване в МС антикорупционния закон и ще търси широко съгласие за приемането му.

Той вече е раздаден на парламентарните групи на ГЕРБ, на РБ, на ПФ и на колегите от АБВ. Идеята е да постигнем максимално съгласие върху него, естествено ще го обсъдим и с колегите от опозиционните групи, принципно имаме подкрепата за този проект в този му вид от господин президента и оценихме, че наистина проблемите с корупцията са изключително тежки и ще трябва да намерим скорошно тяхно  решение. Това минава през много, много бързо гласуване на първо и на второ четене на този закон.

Политическите консултации на "Дондуков" 2 продължават утре. Президентът ще разговаря с представителите на парламентарните групи на ДПС и БСП "Лява България".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47