Депутатите одобриха на първо четене задължителното гласуване

Снимка: БГНЕС

Парламентът одобри на първо четене задължителното гласуване и обособяването на самостоятелен район "Чужбина" за парламентарните избори. Депутатите приеха 11 от общо 14 предложения за промени в Изборния кодекс. Също така на първо четене бе прието предизборната кампания да бъде съкратена до 21 дни, както и въвеждането на административните наказания за неупражняване правото на глас. 

Депутатите направиха първата крачка към въвеждането на задължителното гласуване с приемането на първо четене на предложението на Патриотичния фронт . Депутатът Валери Симеонов е категоричен:

Задължителното гласуване издига в по-голяма степен легитимността на избраните органи. Осмисля понятието демокрация като форма на управление на целия народ.

Приети бяха и санкциите за неупражняване правото ни на глас:

Лишаване от социални помощи за срок от три месеца, глоба в размер на 50 лева, която е съизмерима с глобите на другите европейски държави.

От ДПС отсега видяха противоконституционност. Четин Казак определи законопроекта като:

Законопроект, който съдържа в себе си откровено противоконституционни норми.

Дискриминационност видя и независимият депутат Велизар Енчев:

Глобата от 50 лева е дискриминационна мярка, тъй като ще засегне само гражданите на територията на Република България, а не гражданите на България, които упражняват това право в чужбина.

Отхвърлено бе и предложението на партия "Атака" да се въведе минимален общообразователен ценз при упражняване правото ни на глас. Отпадна и предложението на ДПС и независимия депутат Георги Кадиев разрешаването на агитация на езици, различни от българския при осигуряване на превод на български. Депутатът Лютви Местан:

Ако наистина имаме разум, това ограничение трябва да отпадне и ще прави чест на българската демокрация да изпревари решението на Съда в Страсбург.

Славчо Атанасов апострофира:

Няма нищо лошо, когато се молиш на Бога си, да се обръщаш с майчиния си език. Но тук, господин Местан, не става въпрос за Бог и за религия, а става въпрос за Изборен кодекс. Ако слушам вашата теза, това значи, че ние трябва да променим и Конституцията, защото в Конституцията много ясно се казва, че официалният език в България е българският език.

Депутатите решиха да се оптимизира и процесът по отчитане на гласовете от изборите чрез машинно преброяване и чрез увеличаване на броя на членовете на РИК и СИК. Прието бе и предложението на ГЕРБ право да гласуват да имат и лица, изтърпяващи наказание "лишаване от свобода" за нетежки престъпления.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Димитър Димитров: Някои от текстовете за задължителното гласуване са противоконституционни

В този начин на задължаване има два спорни момента, които не само от конституционна гледна точка, но и от гледна точка за здравия разум са абсолютно неприемливи – гласуването на хората над 70-годишна възраст и наказването на социално слабите граждани,..

публикувано на 10.03.16 в 16:40

Иларион Иларионов: Повечето предложения за промени в Изборния кодекс са вредни

Задължителното гласуване няма да има очаквания ефект, а електронното гласуване е твърде рисковано, защото при него липсват доказателства какво си направил с гласа си. Този коментар направи в предаването "12+3" бившият член на ЦИК Иларион Иларионов по..

публикувано на 10.03.16 в 13:06
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не..

публикувано на 01.02.18 в 16:47