Две досъдебни производства са образувани заради катастрофата на бул. "Черни връх"

Снимка: ОДМВР - Разград

Образувани са две досъдебни производства заради вчерашната катастрофа на столичния булевард "Черни връх", която завърши със саморазправа. Едното дело  е за самото пътнотранспортно произшествие, а другото за хулигански действия на двама  от шофьорите. В ареста за 72 часа е  Симеон Христов, който е ритал и удрял причинилия катастрофата Георги Милев, предприел неправилна маневра. В петък прокуратурата ще иска Христов да остане в ареста за постоянно. С по-леко обвинение е  Никола Маринов, който е ритал само автомобила на Милев. Засега той остава на свобода срещу парична гаранция от 300 лева. Замесник - районният прокурор на София Стефан Милев заяви:

На този етап обвинаемият не е дал обяснения, другият обвиняем също. Това е тяхна стратегическа позиция. По делото е назначена и психологична експертиза, която да изследва дали Христов, при нанасяне на телесната повреда, е действал при условията на афект, на силно раздразнение. Тоест това би облекчило наказателната му отговорност. Няма да я изключи, но ще я облекчи по по-леко наказуем състав на престъплението.

Защо в София през ден се случват такива инциденти? Обществото прибягва до саморазправа, вместо да изчака надлежната намеса на органите на реда. Ще бъдем безкомпромисни в опитите си да пресичаме такива прояви, тъй като при всички положения те подронват и авторитета на българските правоохранителни органи.

Милев коментира, че няма споразумение между прокуратурата и охранителите на Ивайло Борисов - Ториното по казуса с пребитото семейство на Околовръстния път.  Ако има желание, това трябва да бъде заявено не в сутрешните блокове, а в прокуратурата, а разговори ще се водят само за ефективни наказания, заяви Милев. Прокуратурата има готовност да внесе делото в съда, където ще иска най-малко 6 години затвор, заяви Милев.

И по двата случая ключово значение ще имат кадрите от телефони и камери, от които прокуратурата ще се възползва:

Искам да разсея тази манипулация, че видеозаписите и видеоматериалите не са законно доказателство. Напротив! Те са законно доказателство! Даже се чудя защо се налага това да бъде записано изрично чрез измененията в Наказателно-процесуалния кодекс! И до този момент съдебната практика е еднопосочна, че  видеозаписи от поставени устройства на публични места, които са заснели сцени на местопрестъпление, могат да бъдат използвани в наказателното производство.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47