Отново отложиха делото срещу акушерката Емилия Ковачева

| обновено на 17.03.16 в 15:46
Снимка: БГНЕС

Пореден фалстарт на делото срещу акушерката Емилия Ковачева. Софийският градски съд ще направи пореден опит да даде ход по същество на процеса на 18-и април. Тогава се навършва точно една година от нощното дежурство, по време на което Ковачева преби почти до смърт 4-дневната тогава Никол. Софийският градски съд назначи съдебно-психиатрична експертиза, която да установи дали акушерката Емилия Ковачева страда от душевно разтройство. Адвокат Владислав Янев и прокурор Николай Христов влязоха в задочен спор за това може ли Ковачева да участва пълноценно в делото:

И днес, адвокатът на Ковачева недоволстваше, че няма достъп до доказателствата по делото, което пречело на него и на клиентката му да организират защитата си. Още от началото на разследването Владислав Янев има претенции към работата на медиите и към записите от камерите в детското отделение на "Софиямед":

Има един много сериозен парадокс, че не бяха заявени какви са тези записи, от колко камери, как са взети, тъй като в последствие се оказа, че има 5 кмери. Ние искаме да бъдат събрани записите от 5-те камери за целия период от време. Това, което в началото ни се даде, беше част от запис само от едната камера. Големият обем записи ни се дадоха чак на 10 март.

Въпреки че съдебният състав даде поредна отстрочка на Ковачева и защитата ѝ, да се подготвят за делото по същество, наблюдаващият прокурор Николай Христов даде да се разбере, че не одобрява поведението на адвоката:

Адвокат Янев, имам чувството, че е като добре сложен ученик - научил си е урока и навсякъде го повтаря. Според адв. Янев прокуратурата едва ли не е виовна, че има този процес тук.

Съдия Владимир Астарджиев отхвърли искането на Ковачева за по-лека мярка за неотклонение, но се съгласи експерти да уставят може ли тя пълноценно да участва в делото и ѝ назначи психиатрична експертиза:

Не е добре, нали виждате. Не може да спи, не може да мисли, непрекъснато я боли главата. Представили сме всички документи. Пише някакви диагнози, които аз не мога да ви разясня, защото не съм спрециалист, но не е добре жената, коментира Янев.

Това са въпроси, които трябва да се поставят на съдебните експерти, психиатри, психолози. Аз не мога да се поставям на ниво експерт и да ви отговарям. В тези документи не пишеше нищо смущаващо, според моите виждания. Тревовожност, напрегнатост, безсъние, което, лично, според мен, не може да се приравни на невменяемост, каза Христов.

Миналият път делото се отложи, защото Ковачева и защитата ѝ искаха достъп до видеозаписите от дежурството на акушерката. Оказа се, че и днес не са успели да се запознаят с тях, но съдът отложи делото заради здравето на Ковачева и после разпореди психиатрична експертиза, която да установи дали тя може да участва пълноценно в процеса.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47