Паролин: Ще предам желанието на България за папска визита

| обновено на 21.03.16 в 17:57
кардинал Пиетро Паролин
Снимка: БГНЕС


Посещението на държавния секретар на Ватикана у нас не означава автоматично, че папа Франциск ще посети страната ни. Това заяви самият кардинал Пиетро Паролин. Той е в България по повод 25-ата годишнина от установяване на дипломатически отношения със Светия престол. След среща с премиера Бойко Борисов кардинал Паролин отбеляза, че ще предаде на папата посланието на българите и на католическата общност у нас, че в България има желание за папска визита, и отправи послание:
Това, което искам да кажа на всички хора, не само на католиците, във връзка със Страстната седмица и Великден, е, че трябва да има мир. Надеждата ми е, че всички ние, всеки един от нас, може да изпита мир в сърцето си и всички семейства да живеят в мир.

Премиерът Бойко Борисов е благодарил на кардинал Паролин, че в сърцето на Рим е дадена възможност българите и православните да имат свой храм, където да изповядат религията си. Двамата са обсъдили и проблема с бежанците. 

На церемония на "Дондуков" 2 кардиналът получи най-високото държавно отличие - орден "Стара планина" - първа степен.  Президентът Росен Плевнелиев подчерта, че отношенията ни с Ватикана се градят на приятелство и припомни за важната роля на Светия престол в критични моменти от българската история: 
Благодарни сме за Вашата отзивчивост към въпросите, които Република България е поставила пред вас, свързани с подкрепата на усилията ни за получаване на нова църква за българско богослужение.

Държавният секретар на Ватикана отправи благословия към български народ, след като бе удостоен с високото отличие:
Знам, че името Стара планина е свързано с Балкана - в самото сърце на вашата красива страна. България винаги е била на кръстопът. Тук са се срещали различни народи. Битките от миналото ни напомнят, че тези срещи невинаги са били лесни и че никога не бива да подценяваме предизвикателствата, които те носят със себе си. Но България има дълга традиция на хармония и диалог между различните групи и религии. Надявам се страна ви да продължи да поддържа щедрия дух на гостоприемство и откритост и така ще спечели от обогатяването, което винаги носят различните. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47