Борисов: Мигрантски натиск у нас може да се очаква от Гърция

Над 5 млн. лв. отпусна МС за оборудване на специалните полицейски сили и жандармерията

| обновено на 25.03.16 в 14:34
Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

Правителството отпусна над 5 милиона лева за оборудване на специалните полицейски сили и жандармерията, които работят на територията на София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора. Страната ни ще осигури сигурност и за руските туристи, които в момента са рискова група,  заяви премиерът Бойко Борисов:

Тревогите на всички са абсолютно основателни. Светът в момента е в изключителен стрес. На нас ни предстои и курортен сезон. В момента ние имаме близо два пъти увеличение на броя на заявените руски туристи. В момента те също са рискова група. Ние в момента с МВР подготвяме и планове така, както израелските туристи, да пазим и руските туристи, защото конфликтите, в които са, и това, което имаме като Египет инциденти и подобни, трябва да се вземат много мерки.

Реален проблем с мигрантски натиск у нас може да се очаква от Гърция, която не е изпълнила ангажимента си пред Европейския съюз да осигури нормални условия в лагерите за бежанци на своя територия, въпреки отпуснатите над 700 милиона евро за целта, посочи още Борисов:
И ангажиментът на Гърция беше още ноември месец "горещите точки" да са готови. Към момента те не могат да отчетат нищо свършено реално и в техните лагери действително условията са ужасяващи. Затова именно там насочихме главно и настанихме и в момента една доста числена група от МВР, армия, жандармерия, Червен кръст. Там са дислоцирали и техника, защото преди няколко дена с президента на Македония, техните служби се бяха сдобили и с новите маршрути и с една много стройна организация откъде и как да се минава. Това е предоставено на ДАНС, предоставено на МВР. И рискът - на няколко пъти те потеглят. Засега ги спират гърците, но и знаят, че имаме готовност и ние да ги спираме.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47