Михаил Миков: Болниците не трябва да продължават да бъдат търговски дружества

Снимка: БГНЕС

Лидерът на БСП Михаил Миков заяви, че болниците не трябва да продължават да бъдат търговски дружества без да има гръбнак в здравеопазването от държавни болници: 

Здравето от благо и конституционно право се превърна в обикновена стока и когато пазарните механизми, печалбата на първо място, са в основата на решението в здравеопазването, тази работа ще бъде така. Министърът на здравеопазването търси решение на финансовите проблеми на здравната система, като пренасочва все по-голям товар в джоба на българина, който си е платил здравната вноска. Вече стигнахме до абсурда, той да плаща и за санитар и за медицинска сестра, с последната наредба от преди няколко дена ще си избира санитарката. Единствената цел е болният да бръкне още веднъж в джоба си, въпреки че е бил редовен платец.

Държавата да се върне на терена на разрешаването на кризите в икономиката, здравеопазването и образованието - за това призова Миков на дискусия "Има ли алтернатива сегашното управление":

Абсурдно е в правова държава министър-председателят да денонсира закони, приемани от парламента. И това все повече се налага като практика, която показва крах на демократичните механизми на парламентарната република. Кой печели от европейските средства? Тесен кръг бизнес-прослойка, която е близка до управлението. Когато спрат тези средства, защото те все повече ще намаляват, алтернатива на това трябва да бъде друг източник, свързан с онези средства, които са тук в България. Десетки милиардните спестявания в българските банки не бяха потърсени в 16-милиардния дълг. С това решение днешното управление пребалансира драстично съотношението вътрешен-външен дълг.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47