Цецка Цачева и Валериу Згоня подписаха меморандум за сътрудничество между България и Румъния

Снимка: БГНЕС

Меморандум за сътрудничество между България и Румъния подписаха председателите на парламентите на двете страни Цецка Цачева и Валериу Згоня. Водената от него парламентарна делегация е на официално посещение в нашата страна. 

Председателят на парламента Цецка Цачева коментира, че основен акцент в разговорите й с Валериу Згоня са регионалното сътрудничество, търговските контакти и енергийната свързаност между България и Румъния:

Получихме подкрепата на колегите от румънския парламент относно седалището на постоянния секретариат на Парламентарната асамблея, тъй като кандидатурата на София има редица предимства пред кандидатурата на Истанбул.

Председателят на камарата на депутатите на парламента на Румъния Валериу Згоня заяви, че с подписания меморандум двата парламента навлизат в нов етап на задълбочени отношения за сигурност и просперитет на гражданите. Възможен е и нов енергиен проект между двете държави:

Като Румъния и България биха могли да станат един енергиен и икономически хъб за този регион.

По време на разговорите не е пропусната и темата за миграционния поток, като според Згоня, този проблем трябва да се реши така, че да не се засегне сигурността на гражданите на България и Румъния.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47