Бъчварова: Все още няма възможност военни да охраняват границата ни

Снимка: БГНЕС

Все още няма възможност да се използват военни за охрана на границата ни, заяви в специализираната парламентарна комисия министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Тя каза, че по последни данни са задържани 1335 мигранти без регистрация.

Министър Бъчварова е категорична, че новото преградно съоръжение ще бъде готово до края на месец юни. Доволна е от усилията, които правителството предприема за задържане на мигрантите:

Усилията, които полага българското правителство в момента, се оценяват навсякъде в Европа. Фактът, че ние задържаме и на изход, показва, че всеки един етап от процеса ние осъществяваме контрол нещо, което не се прави в другите държави. Има промяна в профила на мигрантските вълни. Да, увеличават се афганистанците.

Задържаните на границата без регистрации са групи, които успяват да преминат, но с всички мерки, които се прилагат, се стига до успешна идентификация, каза министър Бъчварова. Има и специализиран план при каква ситуация ще се търси помощта на армията у нас:

Планът, който сме разработили за случаите на внезапно, многолюдно нахлуване на групи над хиляда души по КПП-тата или в някой участък от зелена граница.

Министър Бъчварова посъветва гражданите да не се намесват в охраната на границата, а само да сигнализират, ако забележат пришълци.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47