Враца организира Северняшки фолклорен събор

Ученици от Враца с народни носии
Снимка: Жоро Александров Архив

Във Враца през лятото ще се организира фолклорен събор, чиято цел е да събере богатството на традициите и обичаите от Северняшката фолклорна област, която в общи линии копира областите от Северозападна България. Намерението за подобен фестивал обяви кметът Калин Каменов:

През лятото стартираме инициатива, с която да възвърнем обичта към местните традиции и обичаи. Не към чалгата и простотията, а към културата, традициите и народните обичаи, които са толкова красиви, но за съжаление все по-рядко популяризирани и показвани. През лятото стартираме инициатива, която сме нарекли "Северняшки фолклорен събор "Леденика", който ще събере фолклорни, танцови ансамбли от цяла Северозападна България. Това ще е фестивал, на който ще поканим читалища и самодейни състави от целия регион. На него ще има дрес-код и той ще е свързан с местните носии. На този фестивал ще оженим по стар врачански обичай влюбени двойки.

Влизането с народни носии беше въведено преди няколко години на фолклорния фестивал, провеждан в Жеравна, но очевидно този маниер ще бъде въведен и във Врачанския балкан това лято. Освен това кметът отправи покана към всички млади и влюбени хора, които искат да се оженят в планината над Враца и в народни носии, да заповядат на фестивала, където ще има и такава услуга. Каменов отправи поканата не само към хората от Враца и областта, а и от Видинско, Монтанско, Плевенско и Ловешко.

Градоначалникът допълни, че Враца е естественият център на Северняшката област:

Тук има толкова археология, история и природа, че цяла седмица не стига да бъдат разгледани всички обекти… Тук има невероятно богатство – историята, културата, традициите, обичаите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!