ДПС избра единонушно Мустафа Карадайъ за председател на партията

| обновено на 24.04.16 в 18:22
Снимка: БГНЕС

Деветата Национална конференция на ДПС избра единонушно Мустафа Карадайъ за председател на партията.Той бе номиниран от Председателския съвет и 15 областни организации, сред които и Кърджалийската. 13 областни лидери са гласували за него, 7 - за Рушен Риза и 6 - за Четин Казак.

С нашата кауза в сърцата, с нашата обща сила и воля, с общи усилия можем всичко. Има ли воля, има и път - е заявил след своя избор Мустафа Карадайъ. Той е благодарил на почетния председател на ДПС доктор Ахмед Доган и конференцията за доверието. Националната конференция на ДПС прие и промени в устава, с които дава правото на почетния председател Ахмед Доган да свиква заседанията на Централното оперативно бюро, на Централния съвет и на Централната контролна комисия. Така и Доган, освен председателя, ще може да се намесва в партийния живот при необходимост. Почетният председател ще продължи да олицетворява и изразява непреходни ценности и стратегически цели на партията. Уставът залага и председателски съвет под ръководството на оперативния председател, заедно със заместник-председателите на ДПС и областните координатори. Конференцията избра и Централен съвет, от чийто състав Карадайъ трябва да подбере членове на Централното оперативно бюро и заместник-председатели.

900 делегати от цялата страна определиха новите Централен съвет и Централна контролна комисия.

Очаква се да бъде изказана и позицията на ДПС за решаване на проблемите в Европейския съюз, сред които са тероризмът, мигрантската криза и излизането на Великобритания от ЕС.

Почетният председател на ДСП - Ахмед Доган, се появи за първи път на публично събитие от януари на 2013 година. Националната конференция на ДПС ще избере новият председател на движението. Големият въпрос е дали д-р Ахмед Доган отново ще остане начело на партията. Над 900 делегати от цялата стана участват във форума в НДК при сериозни мерки за сигурност. В конференцията участват и тримата съпредседатели на ДПС Четин Казак, Мустафа Карадайъ, Рушен Риза, които застанаха начело на ДПС, след като Лютфи Местан бе изключен от ДПС на 24-и декември миналата година. Присъстват и председателите и представителите на партии като БСП, като БЗНС, също и гости от всички синдикати на България - КНСБ, КТ"Подкрепа". На партийния форум присъстват още представители на посолствата на САЩ, Русия, Великобритания и други дипломатически мисии, много кметове и представители на изселнически организации.

Думите на Ахмед Доган бяха прочетени от евродепутата Филиз Хюсменова. Доган заявява, че българският етнически модел е уникален и трябва да се пази:

Българският етнически модел е уникален, либерален проект, който тепърва ще бъде оценяван от Европа и света. Основното ми послание към всички вас е да пазите и възпроизвеждате този политически капитал. Бъдете сигурни, че свободата ще ви се отплати. Пожелавам ви да овладеете силата на единството и заедността, защото тя ще ви трябва за преодоляване на много сериозните предизвикателства, които се появяват на хоризонта. Пожелавам ви да бъдете достатъчно търпеливи, но не дотам, че да бъдете принудени да жертвате свободата си. Не се поддавайте на езика на омразата. Обичам ви, винаги ваш Ахмед Доган.

Пред делегатите дългогодишният заместник-председател и депутат от ДПС - Юнал Лютфи каза:

Изминаха около пет месеца, откакто станахме свидетели на поредния краен, недостоен и плах опит за разцепление на Движението за права и свободи.  Този опит по-скоро е заченат инвитро, в лабораторни условия, с участието на консултанти от чужбина. Ето защо, заявявам, че този опит е обречен на провал – защото няма идея, няма план, няма политическа визия, няма цели. 

Съпредседателят на ДПС Мустафа Карадайъ също подчерта значимостта на Доган:

Големите неща се случват с големи хора. Хора, които могат и поемат отговорност, определят правилата, умеят да генерират енергия. ДПС е голяма партия, защото има лидер като д-р Ахмед Доган. Благодарим Ви от сърце, г-н Доган!

Карадайъ заяви, че приоритет пред ДПС е запазването на целостта и единството на партията:

На 24 декември миналата година ние доказахме, че ДПС е достатъчно зряла и отговорна партия, която може да се самокоригира. Безпрецедентната промяна в оперативното представителство на партията се случи в отговор на опита за подмяна на каузата на ДПС. Европа все още не е намерила формата на своя български етнически модел, с който ние от ДПС и страната ни можем да дадем реален принос в изграждането на общото бъдеще на европейското ни семейство.

В словото си пред делегатите съпредседатялят на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че основният приоритет на ДПС е запазването на целостта и единството на партията, защото ДПС е необходимият пастор на българския политически живот с уникалната си роля за запазване на мира, стабилността и сигурността.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47