НС отхвърли предизборната кампания да се води на различен език от българския при осигурен превод

| обновено на 26.04.16 в 21:32
Снимка: Добромир Видев

Десети час от извънредното си заседание парламентът приема на второ четене промените в Изборния кодекс.

Народното събрание отхвърли възможността предизборната кампания да се води на различен от българския език, когато е осигурен превод. Дебатът достигна до скандал между ВМРО, АТАКА и депутатите от ДПС, като поради тази причина парламентарното заседание беше прекъснато с почивка.

Две предложения бяха отхвърлени от мнозинството в парламента - едното от независимия депутат Лютви Местан, който предложи в отделни случаи, при задължително осигурен превод на български език, да се допусне ползване и на друг език, и  второто, отправено от народните представители от ДПС в лицето на председателя на партията Мустафа Карадайъ, който обоснова своето предложение с правото на чужди граждани да се кандидатират за евродепутати.

Включително и граждани, които не са български граждани - граждани на държави-членки на Европейския съюз, не само, че могат да гласуват; не само, че могат да избират членове в Европейския парламент от Република България, както и местна власт в Република България, но самите те могат да бъдат и кандидати за такива. Те имат пълното право да могат да провеждат кампанията си на своя език, а и онези, които ще избират местна власт и членове в Европейския парламент от Република България - те пък имат правото на информиран избор
, подчерта Карадайъ.

От ВМРО реагираха бурно, като Милен Михов обясни:
Приемането на разпоредба в Избирателния кодекс, която позволява да се води предизборна кампания на друг, освен официалния език, е антиконституционно. Защото това означава не само разговори на кафе - това означава официални излъчвания на предизборни клипове по телевизията, а това означава статут на втори официален език. Това означава маркиране на територия - претенции не за малцинство, а за мнозинство в т.нар. смесени райони. Това е пътят, по който ДПС води страната ни - към кантонизация и федерализация, клъм двунационална държава.

Наглостта на тази партия вече наистина преминава всякакви разумни граници, обърна се в отрицателен вот народният представител от партия Атака Илиян Тодоров към ДПС.

Парламентът забрани агитацията по време на кампания да се води от служители на вероизповеданията, като първоначално мнозинството гласува “за“ предложението на Йордан Цонев от ДПС да не се смята за предизборна агитация извършването на религиозни обреди. Данаил Кирилов от ГЕРБ обаче поиска текстът да бъде прегласуван утре, за да може да се осмисли.

Остават медийните пакети на формациите в коалицията, които нямат право на държавни пари. Предизборната кампания остава 30 дни, но се въвежда забрана в агитационните материали, използването на герба или знамето на Република България или на друга държава, както и религиозни знаци или изображения.

Депутатите въведоха възможността отразяването на предизборната кампания да може да става безплатно за всички партии, коалиции и инициативни комитети, регистрирали кандидати. Народното събрание все пак остави възможността предизборните кампании да могат да бъдат отразявани и срещу заплащане. В промените е записано, че цените на отразяването не може да надвишават средните цени за търговска реклама за последните шест месеца преди началото на предизборната кампания.

Същевременно протест срещу промените в Изборния кодекс събра десетки хора пред парламента в края на деня. Проявата на недоволство срещу измененията в изборното законодателство беше организирана от "Протестна мрежа”, но сред протестиращите дойдоха и политици и общественици.

Депутатите удължиха работния си ден, а дебатите по новите текстове в изборния кодекс продължават.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47