В бюлетината ще има и квадратче "Не подкрепям никого", решиха депутатите

| обновено на 27.04.16 в 12:21
Снимка: БГНЕС

В бюлетината ще има и квадратче "Не подкрепям никого", решиха депутатите с окончателното гласуване на текстове от Изборния кодекс. Гласът няма да има значение за прага за влизане в парламента, уверяват от вносителите. 

Петър Славов от Реформаторския блок обясни, че целта на предложението е политиците да знаят колко точно е протестният вот.

Обяснението беше дадено заедно с уверението, че това по никакъв начин няма да бетонира присъствието на големите партии в парламента:

Той няма да бъде недействителен, напротив, ще се зачита и затова е обособен в отделна графа, с отделна кутийка в бюлетина. Когато се изчислява изборната бариера от 4 процента, единствено тогава да не бъде отчитан, за да не може протестният вот да не бетонира партиите на статуквото. 

Изборите не са за социологическо проучване, отговориха от БСП. Според тях няма нужда от подобна кутийка. Янаки Стоилов

Другата цел, която преследвате с този текст, е всъщност да не може да се концентрира протестен вот за подкрепата на определени партии, а тези гласове да се размият. Ако те бъдат отчетени като недействителни, да се преразпределят към основните партии. 

Митхад Метин от ДПС също изрази несъгласие с предложението. Мотивите не са конституционни, каза той:

Ако си правите Изборен кодекс за вас, трябва да знаете, че срещате нашето най-решително против и възражения. По начина, по който се държите при едни следващи избори, вие със сигурност оставате извън парламента. Те искат да направят чрез това квадратче да се отнеме възможността на българския избирател гласът му да е действителен и да имат по-нисък праг за влизане вътре в парламента.

Негласувалите без уважителни причини в два поредни еднакви избора ще се заличават от избирателните списъци за следващия вот, реши парламентът с приетите на второ четене текстове от промените в Изборния кодекс. На заседание, продължило до късно през нощта, Народното събрание разглеждаше на второ четене измененията. Отпадна предложението за определяне на стимули за избиратели, които са гласували.

Лишаването от избирателни права и предоставяне на стимули оживи дебата в пленарната зала. Според БСП вариантът да се заличават хора от избирателните списъци е излишно канцеларско упражнение. Таско Ерменков коментира: 

Виждам, че креативността надхвърля всякакви възможни полети на мисълта, направо цинично купуване и продаване на гласове от правителството на Република България. Дайте по-добре да въведем и изречението - Методът, видът и размерите на стимулите се определят с решение на МС, в зависимост от резултатите от гласуването, за да може съвсем на всички да им стане ясно за какво става въпрос.

Радан Кънев упрекна вносителите в абдикация за членството на страната в Шенгенското пространство, като не може санкцията да отнема конституционни права:

Един подобен текст ще има тежък, обратен ефект. Той ще възмути голяма част от активните български граждани, които имат високи критерии за почтеност в политиката и не харесват нито една българска партия. Тези хора демонстративно няма да гласуват и законът ще постигне цел, обратна на прокламираната и заложената. Този закон има именно такава скрита цел.

Мустафа Карадайъ от ДПС заяви, че това са поредните противоконституционни текстове:

Аз ви призовавам за пореден път да не нарушаваме българската Конституция, ограничавайки българските граждани от конституционните им права да могат да гласуват.

Даниел Кирилов от ГЕРБ заяви, че не става дума за отнемане на граждански права.

Остро възразявам на всички твърдения и разбирания, че това е лишаване от право. Избирателят има това право и това право не му се отнема по никакъв начин. Единственото, което следва да направи, да заяви активните си верни данни.

Освен това депутатите отхвърлиха възможността предизборната кампания да се води на различен от българския език, когато е осигурен превод. Самата изборна кампания остава 30 дни, както досега. Остават и социологическите проучвания.

Запазва се възможността за сформирането на местни коалиции, реши Народното събрание. Имената на местните коалиции в бюлетината обаче ще съдържат и наименованията на всички политически формации, които ги съставляват.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47