Началник на отдел в ДАНС, разгласявал държавна тайна, отива на съд

| обновено на 27.04.16 в 12:05
Снимка: http://www.prb.bg
Високопоставен служител в ДАНС отива на съд за изнасяне на информация.  По разследването е работило антикорупционното звено в прокуратурата, съобщават от държавното обвинение.

От съобщението става ясно, че Мирослав М., както е представен разследвания агент, е бил шеф на Дирекция „Финансова сигурност“. Обвинението срещу него е, че от септември 2013-а година до началото на октомври 2015-та е разгласил информация от 11 класифицирани документа, представляващи държавна тайна. Става дума за копия от документи, които мъжът е представил на бивш доброволен агент на МВР и ДАНС. Въпросният агент с инициали С.В. е само свидетел по делото. Той подпомагал службите от 2006-а година, но не е имал достъп до класифицирана информация. Въпреки че през март 2015-та година агентът е бил изключен от апарата на сътрудниците на ДАНС, за което Мирослав М. е знаел, в нарушение на служебните си задължения, той продължил контактите си с него и му възлагал събирането на информация за лица и фирми, за които ДАНС извършва проверки. Мирослав М. възлагал на бившия сътрудник да се среща с представители на тези фирми и да им внушава, че трябва сами да предложат помощ за службата под формата на ежемесечни парични суми, за да нямат проблеми с ДАНС, като го уверявал, че средствата ще се ползват за гориво и консумативи.

Прокуратурата обвинява бившия шеф на Дирекция „ Финансова сигурност“, че с изтичането на информация от 11-те документа, е застрашил живота на други агенти на ДАНС.

Мирослав М. е бил в ареста до 21-и април тази година, но заради влошеното му здраве, е бил пуснат под домашен арест.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47