Около 50 000 студенти ще бъдат субсидирани от държавата за новата учебна година

Снимка: campus.egov.bg

Близо 50 хиляди студенти ще бъдат субсидирани от държавата за учебната 2016-2017 година, реши правителството, като утвърди броя на приеманите, както и таксите за ВУЗ-овете. Над 8700 студенти ще бъдат приети в държавни уневерситети срещу заплащане. Правителството утвърди близо 2600 докторанти. 

Със 600 ще са повече местата за бакалаври и магистри във висшите училища за наши сънародници от чужбина. Правителството утвърди таксите за кандидатстване и обучение в държавните висши училища за новата учебна година. 17 университета увеличават таксите средно с близо 18 процента, като студентите ще плащат от 15 до 370 лева повече. Увеличението на таксите за новоприети студенти в СУ "Свети Климент Охридски" ще бъде от 40 до 240 лева за редовно обучение и от 15 до 370 лева за задочници. По ниски такси ще плащат студентите във великотърновския университет "Св. Св. Киприл и Методий" и в ЮЗУ "Неофит Рилски". Там намалението ще бъде от сто до 230 лева спрямо предходната учебна година. 14 държавни университета няма да променят размера на таксите. В девет висши училища таксата за обучение на докторанти се увеличава средно от 19 до 739 лева. Намаление от 50 процента има при задочното обучение на докторанти в Шуменския университет. В 23 висши училища и в БАН размерът на таксите за докторанти не се променя.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47