Гръцките власти започнаха имунизация на мигрантите в Идомени

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Гръцките власти започнаха имунизация на мигрантите в Идомени, тъй като се опасяват от избухването на епидемии. Мигрантите там отново блокираха железопътната линия за Солун.

Властите определят ситуацията като сериозен проблем, тъй като 10 хиляди бежанци, настанени в лагера, не желаят да го напуснат. Междувременно жителите на населеното място заведоха съдебен иск срещу министъра на обществения ред, защото "бездействието на властите" поставя на риск живота и здравето им. Хората се страхуват от разпространението на болести, а Министерството на здравеопазването започна от днес ваксинация на всички мигранти.

В парламента опозицията поиска отговор от правителството за блокираната отново железопътна линия Солун-Скопие, където бежанците са разположили палатки на релсите. Според кабинета обаче срещу хората не може да се действа силово. 

На пристанището в Пирея останалите там 2 хиляди бежанци също отказват да се преместят в лагери, а на остров Хиос отново имаше напрежение и сблъсъци между мигрантите, като двама души бяха ранени. От туристическите агенции отбелязват, че почти няма резервации за летния сезон на островите, където има  лагери, и дори ниските цени не привличат туристите. Гръцките власти опитват да пренасочват мигрантите към Северна Гърция и само около Солун се откриват четири нови лагера.

130 души достигнаха Гърция през последното денонощие след успешна акция на морска охрана по спасяване на бедстващи хора, които идват от Турция.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47