Руският президент Путин определи страната си като надежден съюзник на ислямския свят

Снимка: Николай Кръстев - БНР

Ислямският свят винаги ще може да намери в лицето на Русия надежден съюзник, който ще окаже помощ при решаването на насъщните проблеми. Това обяви в своето послание до групата за стратегическо наблюдение "Русия-ислямски свят", която се провежда в татарската столица Казан, президентът на Русия Владимир Путин. Изявлението му бе представено от заместник-министъра на външните работи на страната Михаил Богданов. Москва, според посланието на Путин, иска да потвърди близките си отношения с ислямския свят, подкрепяйки позицията на мюсюлманските държави, свързани с международните отношения, изградени върху принципите на справедливост и върховенството на правото.

Президентът на Татарстан Рустам Миниханов заяви, че днес се възлагат много големи надежди на изграждането на българската мюсюлманска академия в Болгар, център на Волжска България, която ще стане важно място за подготовката на мюсюлмански богослови, учещи истинския ислям. Миниханов представи Татарстан като място на взаимна толерантност между исляма и християнството, като каза, че скоро ще бъде направена и първата копка на православен храм, посветен на казанската Света Богородица.

Във форума взимат участие видни ислямски богослови, както и бивши министри на културата по ислямските въпроси, вакъфите от Централна Азия и ислямския свят, които обслужват наболелите проблеми в Близкия изток.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47