Над 1860 мигранти, пристигнали в Италия и Гърция са били разселени в ЕС



ЕК отчете напредък в квотното разселване в ЕС на мигранти, пристигнали в Италия и Гърция. По последни данни разселените досега са 1860 души. За пръв път наблюдаваме разселване всеки ден, това е окуражително, но мащабът трябва да се увеличи, заяви говорителят на ЕК Мина Андреева. Тя предупради, че Комисията може да открие наказателни процедури, като вече са изпратени предупредителни писма за изпълнението на общоприетите решения. Комисията настоява държавите от ЕС да приложат квотите, които сами одобриха, за разселването в следващите две години на 160 хиляди мигранти, основната част от които ще бъдат преместени от Италия и Гърция.

Българка ще представлява ЕС в Косово, твърди прищинският вестник "Коха диторе". Според изанието Брюксел ще назначи българката Наталия Апостолова за нов ръководител на представителството в Косово. Апостолова, която в момента е ръководител на делегацията на ЕС в Либия, ще замени на поста в Прищина досегашния представител на ЕС Самуел Жбогар, който ще бъде назначен за шеф на делегацията на ЕС в Скопие, посочва косовският вестник. "Коха диторе" добавя, че решенията за новите назначения скоро ще бъдат обявени официално.

Безработицата в еврозоната през април е била на ниво 10,2 на сто, което е най-ниското от август 2011 година, съобщи европейската статистическа служба Евростат. Отчетено на месечна основа безработицата е останала без промяна, а на годишна основа се е понижила спрямо равнището от 11 на сто през април 2015 година.

В целия Европейски съюз безработицата е била 8,7 на сто през април - лек спад спрямо 8,8 на сто през март тази година. В България безработицата е била 7,1 на сто през април спрямо 7,3 на сто през март 2015 г. и 10 на сто през април 2015 година. България е сред страните с най-силен спад на този показател, съобщава още Евростат

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!