НС одобри спорните предложения за промени в Закона за МВР на първо четене

| обновено на 03.06.16 в 12:18
Снимка: БГНЕС
Парламентът прие на първо четене спорните промени в Закона за МВР. Те преразглеждат условията за работа и социалните придобивки на служителите на ведомството. Против бяха от БСП, от ДПС трима се въздържаха, от "Атака" гласуваха "против" и "въздържал се", от АБВ се въздържаха.

Министър Румяна Бъчварова предлага структурни промени за изваждане на нетипичните и спомагателни дейности от МВР и повишаване ефективността на основните дейности. Преразглеждат се условията за работа и социалните придобивки на служителите от МВР. Целта е преструктуриране на разходите. Предвиждат се и промени, свързани със статута на държавните служители, намаляване на обезщетенията при прекратяване на служебното правоотношение от 20 на 12 заплати за държавните служители, постъпили на работа след 2017 година. Платеният годишен отпуск ще се намали от 30 на 25 дни, а парите за прослужено време и храна стават част от заплатата. Промяната, обаче няма да засегне действащите служители, а ще се отнася за новопостъпилите. За служителите в администрацията ще бъдат прилагани текстовете по Закона за държавния служител и те ще работят по трета категория.


Необходимо е така да реорганизираме бюджета и работата в министерството, че стимулите да могат да бъдат получавани по време на изпълнение на функциите, а не тогава, когато служители излизат /бел.ред. напускат системата на МВР/. По този начин ние стимулираме излизането от системата и на практика я дестабилизираме и създаваме кадровите дефицити. Идеята е част от тези средства да се използват в момента, в който вече служителите работят. Те да имат по-добра екипировка, да получават допълнителни бонуси към заплакщането си. Ако има възможност да увеличим заплащането. Това е смисъла на тези промени. Никой никого не иска да ощетява, коментира министърът на вътрешните работи.

Румяна Бъчварова посочи и какви ще са плюсовете за МВР:

Това за министерството означава да се намалят годишните разходи за изплащане на платен отпуск над 10 милиона лева или да се създаде възможност допълнително да бъдат назначени над 600 полицаи, пожарникари без да има промяна в сегашния бюджет.

От БСП не подкрепиха промените. Красимир Янков посочи, че ще се заличи институционалната приемственост:

Реформата или трансформацията, която се предлага със Закона на социоложката Бъчварова, има една единствена цел - икономия на финансов ресурс. Не се предвижда нищо, което да подобрява организацията на дейността, управлението и условието за работа в министерството.

От АБВ също не подкрепят реформата с мотива, че тя ще заложи нови проблеми.

От ГЕРБ са готови на дебат преди второто четене на промените в Закона за МВР.

Уверявам ви, че между първо и второ четене, заедно с ръководството на МВР, ще направим необходимия компромис, който да бъде за оптимизиране на системата на МВР, заяви председателят на Комисията по вътрешен ред и сигурност в НС Цветан Цветанов.

С намаляването на броя на заплатите от 20 на 12 при пенсиониране в МВР "никой няма намерение да ощети полицаите", обясни още Бъчварова след приемането на промените:
Идеята на това намаление - след време парите, които в момента се изплащат на напускащите системата, тоест излизат от системата -част от тези средства да се използват в момента, в който вече служителите работят. Те да имат по-добра екипировка, да получават допълнителни бонуси, ако има възможност да увеличим заплащането. Това е смисълът на тези промени. Никой никого не иска да ощетява.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47