Съдът остави за постоянно в ареста Ценко Чоков и групата от Галиче

| обновено на 07.06.16 в 18:55
Снимка: БГНЕС
Специализираният апелативен съд остави за постоянно в ареста Ценко Чоков, сина му Мартин и останалите четирима от групата на кмета на Галиче. Те са обвинени в рекет, лихварство, побой и отвличания. Магистратите взеха решението си въпреки, че бяха затрупани от благодарствени писма от съселяни на Чоков.

Според съда, доказателства по делото, събрани в 18 тома, стигат за обоснованото предположение, че задържаните са извършили престъпленията, за които са обвинени. Трите апелативни спецсъдийки обаче имаха съмнение единствено за това кой е лидерът на организираната престъпна група - Ценко Чоков или синът му Мартин. Преценката на съда беше, че лидерството не е ясно изразено и много по-често тази функция е заемал кметският син.

На тези тези на прокуратурата защитниците отговориха с обвинение, че са изградени на основата на клюки, жалби и на сигнали с автор политическият опонент на Чоков на последните избори за Галиче - Веселин Тушинов. По думите на адвоката на кмета на село Галиче - Иво Найденов, клиентът му е жертва на селска драма с главен герой политическият опонент на вечния кмет на последните местни избори.

Адвокат Иво НайденовВижте, ние тука в момента сме в една селска драма, където един кандидат-кмет не е успял, който написа една камара жалби, не напразно казах на първата мярка, че Ценко Чоков не е проверяван само от НАСА, подчерта още адвокатът.

Найденов заедно с другите адвокати на шестимата задържани пледира за свободата на клиентите си. Близо час те и основно Найденов представяха пред съда положителни характеристики и подписки в подкрепа на своите клиенти.

Освен професионални благодарности за различни безкористни, по думите на адвокат Найденов, дарения на местната църква, на местната детска градина, имаше и такива за дарения на физически лица:
Това лошо ли е, че Ценко Чоков го е направил? Лошо ли е, че той си е дал от неговите средства, след като някой друг не е дал? Може би по този начин той им влияе да гласуват пет мандата за него?

Адвокат Иво Найденов разказа и за подкрепящо кмета благодарствено писмо от местен свещеник, който разказал за даренията, които кметът е направил през годините и се оплакал, че някой свалил табелката:
След неговото задържане една група лица са извършили един вандалски акт, като са отишли и са изкъртили надписа, че Ценко Чоков е дарител.Самият той не желаеше да представям такива доказателства, но в крайна сметка трябва да се разбере, че това не е някакъв звяр, и той не управлява селото , видите ли, само с тояги.

За да убеди съда, че кметът на Галиче не е такъв, какъвто го описват прокурорските свидетели, Иво Найденов връчи на съда и характеристика за кмета, издадена от неговия колега от Бяла Слатина, и подписка от 400 жители на село Галиче в подкрепа на Чоков, благодарствени писма от майки, на които е плащал таксата на децата им в детска градина и още няколко писма за направени от арестувания кмет дарения. В подписката негови съселяни казват, че не ги е страх от него, и че не той, а други са вандалствали в селото.

На твърденията на защитата, че Чоков и останалите са в ареста по клюки и слухове, прокурор Биляна Дукова отговори с нов том свидетелски разпити и разпознавания. Тя отхвърли категорично твърденията, че прокуратурата разследва Чоков под обществен и медиен натиск. Биляна Дукова влезе и в задочен спор и с оплакването на адвоката на Чоков, че политическа е първопричината за ареста на кмета на Галиче.
Не мога да определя  нито едно дело за каквото и да било престъпление като селска и битова драма, подчерта прокурор Дукова.

Оставен окончателно в ареста дългогодишен кмет на Галиче вече се проверява за имотни престъпления. В схемата, според държавното обвинение, е и общинският съветник от ДПС Касъм Касъмов, който прекара първите 72 часа в ареста с Чоков, но излезе на свобода без каквато и да е мярка за неотклонение.

Ще се разследва начина на придобиване на имотите в село Галиче. Тези, които той има като собственост и тези, които той обработва дали е законосъобразно
, обясни още прокурор Биляна Дукова.

Чоков и още осем души бяха арестувани при акция на МВР и ДАНС на 26 май. Обвиненията срещу тях са за участие в организирана престъпна група за лихварство, имотни измами, побои, изнудвания и отвличания, спрямо хора, които са вземали заеми и не са ги връщали. Ценко Чоков е обвинен и като ръководител на групата и за нанасяне на лека телесна повреда. Синът му - Мартин, освен за участие в групата, е обвинен и за хулиганство. Преди около седмица по-долната инстанция реши Ценко Чоков и още петима души да останат в ареста.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47