ЕСО и "Булгартрансгаз" ще отделят по 5% от приходите си във фонд "Сигурност на електроенергийната система"

| обновено на 08.06.16 в 11:35
Снимка: БГНЕС
Пет процента вноска от приходите на Енергийния системен оператор (ЕСО) и "Булгартрансгаз" ще се отделят във фонд "Сигурност на електроенергийната система". Това приеха окончателно депутатите с промените в Закона за енергетиката. Вноската се въвежда, с цел да се разшири приходната база на Фонда.

В мотивите на законопроекта се посочва, че през последните години се наблюдава намаляване на цената на свободния пазар на електроенергия, което налага по-високи разходи за Фонда, за да се покрият разликите от пазарната и преференциалната цена и цените по дългосрочните договори.

Изчисленията показват, че очакваните допълнителни приходи във Фонда са в размер на 17 милиона лева от ЕСО и 13 милиона лева от "Булгартрансгаз".

Парламентът реши КЕВР да не фиксира цените за продажба на топлинна енергия и да не определя цените на производителите, които според годишните финансови отчети за някои от изминалите три години имат общи годишни приходи над 5 милиона лева и при одита им от продажба на електрическта енергия от комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия надвишава с 35 процента от общите им приходи.

Според Мартин Димитров от Реформаторския блок ползите от промяната са, че няма да има изтичане в енергетиката.

Рамадан Аталай от ДПС изказа съмнение по начина, по който е взето решението за вноската:

Аз съм на мнение, че тези хора, които произвеждат високоефективна енергия, не би трябвало да получават нито стотинка повече от енергетиката, освен от това, което са произвели.

За БСП промените ще донесат само загуби и висока социална цена, според Михаил Миков:

Никога повече в Свищов няма да има влакна да се произвеждат и никога повече в България автомобилни гуми. С този закон се затвърждава още нещо - че България ще бъде земеделска страна.

До 40 милиона лева спестени разходи на НЕК ще доведат промените в закона, обобщи депутатът от ГЕРБ Валентин Николов:

Защо вкарахме тези текстове? Защото повечето решения на Комисията за енерлийно и водно регулиране се обжалват в съда. Има опасност решенията на комисията, които ограничават именно такива безобразия, да не могат да бъдат ограничени
.

А Радан Кънев заяви, че индустрия в България не може да се право само с дотации.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47