ВКС измени присъдата на бившия директор на Агенцията по вписванията Виолета Николова от ефективна на условна

Снимка: БГНЕС

Върховният касационен съд измени присъдата на бившия директор на Агенцията по вписванията Виолета Николова от ефективна на условна. Заради получените от нея 53 000 лева бонуси Николова беше осъдена ефективно, но заради влошеното ѝ здравословно състояние съдът измени присъдата с условна.

Скандалът с бонусите в Агенцията по вписванията гръмна в мандата на кабинета "Борисов1, когато правосъден министър беше настоящият вицепрезидент  Маргарита Попова. Първоначално Николова беше осъдена на пет години затвор. После – оправдана. Когато делото стигна за първи път във ВКС, той го върна на Апелативния, който при второто гледане на процеса я осъди на три години затвор, въпреки тежкото ѝ онкологично заболяване. 

Основният спор по казуса с бонусите беше свързан с това имала ли е право Николова сама да си даде в края на 2011 година 53 000 лева, или това е било в правомощието на правосъдния министър, както и нарушение на закона или на добрите нрави, е самоопределянето на въпросната сума.

Като отчитат високата степен на обществена опасност на извършеното от Виолета Николова, но и нейната личност и здравословното ѝ състояние, върховните съдии, чието решение е окончателно, са преценили, че ефектът от наказанието на Николова може да бъде постигнат и без тя да влиза в затвора. Съдът е взел предвид и това, че от началото на разследването до финала на процеса са минали повече от четири години и половина.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47