Росен Плевнелиев: Нулева толерантност към проявите на насилие у нас

Снимка: БГНЕС
Президентът Росен Плевнелиев призова за нулева толерантност към проявите на насилие у нас. Той участва в конференция в Софийския университет "Свети Климент Охридски", посветена на превенцията на насилието в ежедневието.

Статистиката сочи, че обществото ни се сблъсква с все повече насилие - в дома, в училище, в интернет, на работното място, на улицата и по пътищата. Най-уязвими са жените и децата у нас. Миналата година са били проверени над 1400 сигнала за насилие над деца, посочи президентът Росен Плевнелиев:

Преобладават случаите на физическо насилие, пренабрегвани, психически тормоз. Броят на жените, жертва на насилие в България, е изключително тревожен. Според проучване от 2014 година на Агенцията за основните права на ЕС жените, жертва на насилие в страната достига цели 28 процента.


20 на сто е ръстът на насилието над деца и между деца само за миналата година, посочи председателят на Държавната агенция за закрила на детето Офелия Кънева:

Ние за съжаление имаме не много активни участници в България, които да осигурят активна подкрепа на децата, които са жертва на насилие. За възрастните бройката е още по-малка, за съжаление, но за сметка на това имаме страшно добри практики.

Институциите трябва да бъдат по-активни при предотвратяването на насилието в ежедневието, а това минава през образованието на младите, смята държавния глава.

Начинът, по който формираме младите, техните умения за общуване и тяхното уважение към различния. Бих апелирал към народните представители да се откажат от езика на омразата, който е ежедневие в Народното събрание. Това трябва да се промени
, заяви категорично Росен Плевнелиев.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47