България ще подкрепи румънска инициатива за отбрана в региона на Черно море

Снимка: БГНЕС

България ще подкрепи румънска инициатива за отбрана в региона на Черно море. В нея може да се включи и Турция, стана ясно след среща на президента Росен Плевнелиев с румънския му колега Клаус Йоханис, който е на посещение у нас. Общата позиция за присъствието на НАТО в Черно море ще бъде представена на Срещата на върха на Алианса във Варшава в началото на юли.
Президентът Росен Плевнелиев подчерта, че България подкрепя усилията за подобряване на сигурността в региона.
Няма как да се чувстваме спокойни тогава, когато една плеяда от замразени, но тлеещи конфликти са на границите ни. Действаме изцяло отбранително, с пълното съзнание, че ако не действаме ще бъде още по зле.
Плевнелиев потвърди, че България е готова да участва в сухопътна бригада на НАТО в Румъния.
Очакваме да се вземе такова решение на срещата на върха на НАТО във Варшава и заедно работим затова. България ще участрва с до 400 военни за подготовка и учение на ротационен принцип.
Плевнелиев потвърди, че България ще подкрепи още една румънска инициатива - военноморска инициатива в Черно море, която е отбранителна. Предстои инициативата, в която може да се включи и Турция да бъде представена пред съюзниците от НАТО, обясни румънският президент Клаус Йоханис.
В никакъв случай не желаем да се подготвяме да атакуваме някого, но желаем да бъдем в положение да се защитим и да докажем, че сме тук. Това е инициатива, която искаме да бъде местна, но за кратко време да получим натовския чадър върху инициативата. Ще направим необходимите стъпки, за да стигнем до конкретна форма, която отначало може би да започне с морски учения и упражнения, а след това ще видим как ще бъде развита.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47