Плевнелиев: Добросъседството на Германия и Полша е изключително постижение

Президентът Плевнелиев с посланиците на Полша и Германия и ръководителя на представителството на ЕК у нас Огнян Златев.
Снимка: БТА

Подписаният преди 25 години договор за добросъседство между Германия и Полша е значително европейско постижение, посочи президентът Росен Плевнелиев, който участва в отбелязването на годишнината в Дома на Европа в София.

На 17-ти юни 1991-ва година Полша и Германия загърбват болезнените уроци и враждебността от миналото. "Подписаният в Бон договор за добросъседство и сътрудничество се превръща в крайъгълен камък на пратньорските отношения между двете страни. Берлин декларира, че ще подкрепя Варшава в стремежа й към европейска интеграция", посочи Кшиштов Крайевки, посланик на Полша у нас. И посочи, че полско-германското помирение е изградено върху желанието Европа да остане мирен и стабилен регион, защото конфликти в сърцето на Европа неведнъж са имали трагични последствия за нашия континент.

Споразумението от преди четвърт век е повратна точка в отношенията между Германия и Полша, подчерта и германският посланик Детлеф Лингеман. "Двете държави решиха да отворят нова страница, белязана от помирение, сътрудничество и приятелство".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47