Започна археологическото лято в Перперикон

Снимка: Валя Апостолова - кор. на БНР в Кърджали
Започна археологическото лято в скалния град на траките Перперикон. Проучванията ще продължат три месеца и в тях ще се включат над 80 души.

Тази година археолозите ще завършат разкопките в Акропола на древния град.

Според ръководителя на експедицията проф. Николай Овчаров на Перперикон се очертава добър сезон:

В момента търсим северната порта на Акропола на Перперикон, ще разчистим северното трасе на крепостната стена и ще довършим каквото има във вътрешността. Това са няколко пътеки, които са от предишни години. Същевременно ще започнем работа в южното подградие, нещо, което отдавна ни се иска. Защото това, което имаме на този етап – голямата цистерна, разкрита миналата година, показва, че градоустройството там няма да бъде по-лошо от това в Акропола.


За проучванията на Перперикон са отпуснати 220 000 лева от държавния бюджет. Има готовност при финансов недостиг пари да бъдат отпуснати и от общината в Кърджали.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47