Възможността от Brexit буди сериозни опасения и сред политиците, и сред обикновените граждани в Гърция

Снимка: БГНЕС

Политическите сили в Гърция са единодушни, че излизането на Лондон от Европейския съюз ще има непосредствени негативи върху икономическата и политическата сигурност в Съюза.

Финансовият министър Цакалотос е умерен оптимист. Той заяви, че "очаква положителен вот на референдума", но ако Brexit се случи, "ще последва ефектът на доминото".
СИРИЗА е против излизането на Обединеното кралство от Евросъюза, заяви евродепутатът Пападимулис.

Говорителят на гръцкото правителство Олга Геровасили коментира рефердума: Негативният вот ще отвори пътя за подобен акт и от други страни-членки.

Анализаторите в Гърция дори предвиждат, че Brexit ще доведе, и то скоро, до Grexit. Фатално за икономиката на Гърция ще се окаже липсата на единство в подкрепата на кредиторите. В политически аспект се очаква засилване на влиянието на крайнодесни партии като гръцката "Златна зора".

В репортажи от Лондон гръцките медии посочват, че британските граждани от гръцки произход изцяло подкрепят оставането на страната в Евросъюза. Те ще гласуват за обединена Европа.

В личен план хиляди са гърците, които работят във Великобритания и се страхуват, че ще загубят работните си места. Пред дипломиране в английските университети са 14 хиляди гръцки студенти, които също са несигурни за своето бъдеще.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47