Висши съдии поискаха корекции в законопроекта за съдебната власт

Сотир Цацаров напусна ядосан заседанието на ВСС след реплика на Соня Найденова

Снимка: БГНЕС

Председателите на двете върховни съдилища поискаха корекции в проекта за Закон за съдебната власт в частта за съдийското самоуправление. Според Лозан Панов и Георги Колев текстовете трябва да бъдат прецизирани, така че да се постигне баланс между правомощията на административните ръководители и на общите съдийски събрания.

До повишаване на градуса в залата по време на редовното заседание на ВСС се стигна по време на дебата по предложението на обвинител номер едно за спешни мерки за съдилищата и прокуратурите в граничните с Гърция и Турция населени места заради миграционния натиск. Срещу него по процедурни причини, но и заради официалната статистика, че има намаление на бежанския поток през първото тримесечие на годината, възрази Соня Найденова. Последва остра словесна реакция на Сотир Цацаров, която приключи с шумното му напускане на залата, в която заседава съдебният кадрови орган. Заседанието продължи след кратка почивка и без главния прокурор.

Темата за съдийското самоуправление безпрецедентно събра позициите на председателите на ВКС и ВАС. Лозан Панов, правейки уговорката, че в съдийското самоуправление има потенциал, акцентира на думата баланс:

Фактически стига до това да имаме изземване на функции без споделена отговорност. Представете си, има избран председател, който има своя концепция, защитена тук, пред ВСС, която концепция обаче например не се споделя от Общото събрание. Тогава не е необходимо да има административни ръководители.

За избор - самоуправление или управление, се обяви председателят на ВАС, който беше категоричен, че хибриден вариант не е възможен. В коментар за обтегнатите си отношения с правосъдния министър Екатерина Захариева именно заради Закона за съдебната власт Георги Колев каза: 

Може би не ѝ харесва на министър Захариева моето становище по тези въпроси. Това е нормално, все пак това е нейният закон. След като аз не съм съгласен с някои от позициите, нормално.

Подробностите можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47