Депутатите изслушват номинираните от различните партии кандидати за ръководство и членове на КЗК

Снимка: БГНЕС

Депутатите изслушват и ще гласуват номинираните от различните партии кандидати за ръководство и членове на Комисията за защита на конкуренцията. Номинираната от ГЕРБ за председател Юлия Ненкова, сега заместник-кмет на София, обяви, че ощетени конкуренти и потребители ще могат да търсят компенсации за вредите, нанесени им от монополите на пазара. Това стана преди седмица на изслушване на кандидатите за КЗК от икономическата комисия в парламента:

През 2014 г. бе приета директива за обезщетение на вреди, вследствие на нарушение правото на конкуренция. При предявен иск за вреди пред гражданския съд увредените лица ще могат да се ползват от влязло в сила решение на КЗК, като безспорно доказателство за нарушението. За нарушителите това е допълнителен риск от съдебни производства, а за засегнатите клиенти и конкуренти възможност да получат обезщетения.

Ненкова подкрепи и идеята за въвеждане на наказателна отговорност и криминализиране на участието в картели.

Според Борис Ячев от Патриотичния фронт няма никакви предварителни договорки между партиите. Той е номинирал за заместник-председател една от 11-те кандидатури, на Димитър Куюмджиев. Според Ячев предложената за председател от ГЕРБ Юлия Ненкова, сегашен заместник-кмет на София и майка на депутата от ГЕРБ Александър Ненков, няма достатъчен опит за поста:

Аз ще споделя едно лично мнение, не мисля, че ангажиментите и работата в Столична община е най-доброто, което един юрист може да натрупа като опит, чисто в професионален план. Разбира се, участието ѝ в Агенцията за приватизационен и следприватизационен контрол безспорно е един плюс. Готови сме на всякакви варианти на компромис и на разговори.

Депутатите от "БСП лява България" поискаха изслушване на премиера Бойко Борисов. Атанас Мерджанов критикува следствения експеримент в "Слънчев бряг" от вторник и настоя Борисов да дойде в парламента и да каже какво се случва в държавата и как работят службите. Водещият заседанието Димитър Главчев заяви, че ще уведоми министър-председателя за желанието на опозицията.



 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47