Юлия Ненкова е новият председател на КЗК

Юлия Ненкова
Снимка: БГНЕС

Парламентът избра Юлия Ненкова за председател на Комисията за защита на конкуренцията. Нейната номинация беше предложена от ГЕРБ. Ненкова е настоящ заместник-кмет на столицата с ресор "Законност, координация и контрол” и е председател на Надзорния съвет на Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол.

За заместник-председател е избран Димитър Кюмюрджиев, а за членове Ана Янева, номинация на БСП, Георгица Стоянова - номинация на ГЕРБ, Красимир Витанов - предложен от Реформаторския блок, Красимир Зафиров - от БДЦ - Народен съюз и проф. Пламен Киров, кандидатура на ДПС.

Кандидатурата на Георги Ганев, предложен от Реформаторския блок, не успя да получи гласовете на народните представители и беше отхвърлена.

Отхвърлени бяха и кандидатурите на Кирил Дойчинов, Николай Илиев и Стамен Гърбелов.

Новоизбраните членове на Комисията положиха клетва пред Народното събрание.

Депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров поясни, че изборът на новия състав на КЗК е знаков:

Защо го поискахме? Защото не виждахме необходимата ефективност и резултати, които се надяваме следващата КЗК да произведе.

На дисциплина, ред и законност ще залага в работата си новоизбраният председател на Комисията за защита на конкуренцията - Юлия Ненкова. Тя коментира какъв ще бъде нейният първи приоритет:

През 2014 година, беше приета директива за обезщетение на вреди, вследствие нарушение на правото на конкуренция. При предявяване на иск за обезщетение за вреди пред Гражданския съд, увредените лица ще могат да се ползват от влязло в сила решение на КЗК, като безспорно доказателство за нарушението.

Ненкова поиска време, за да се запознае с доказателства, свързани с цените на горивата, които се вдигат по бензиностанциите, въпреки, че на световните пазари падат. По думите й, вероятно става дума за картел.

Подробностите можете да чуете от звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47