Промените в областта на правосъдието минаха на първо четене

Екатерина Захариева
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за съдебната власт, внесени от Министерския съвет. Една от целите им е да се утвърди съдийското самоуправление. Предвижда се и създаване на постоянни комисии по атестация, които да събират информация за нуждите на отделните звена, както и за всеки магистрат. 

Проектът предлага най-мащабната реформа за последните 25 години, като промените са пряко свързан с бързината и качеството на съдебния процес, посочи министърът на правосъдието Екатерина Захариева:
Защото важната реформа на съдебната система няма как да се случи без участието на самата съдебна система. В никакъв случай няма как да бъде постигнато пълно съгласие по всеки един от текстовете, но аз считам, че работата на правителството и на министъра на правосъдието е да внесе текст, който съответства най много на нуждите на обществото, а не на един или на друг орган на съдебната власт. Точно това предлага този законопроект.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47