Парламентът ратифицира протокола за присъединяването на Черна гора към НАТО

Снимка: БГНЕС

Парламентът ратифицира с огромно мнозинство протокола за присъединяването на Черна гора към НАТО. Алиансът може да бъде гарант за сигурността и стабилността в региона, каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов

Искам да поздравя Черна гора, че става част от Северноатлантическия пакт и нека да припомня, че вече са участвали в мироопазващи мисии в Афганистан и в Сомалия и са били съпричастни към целите, които си поставя НАТО и силна и обединена Европа. Нека да им пожелаем успех в отворените глави за присъединяването към Европейския съюз. Те винаги ще имат подкрепата на българския парламент в тяхното намерение да бъдат част от силна и обединена Европа и да бъдат част от НАТО.

На 2 декември 2015 година на заседание на Северноатлантическия съвет бе взето решение за отправяне на покана към Черна гора и за финализиране на преговорите за членство в Алианса.

С това действие беше потвърдена политиката на НАТО на отворени врати, както беше очертана на срещата на върха в Уелс.

С декларация от 17 декември 2015 година Народното събрание на Република България декларира подкрепа за Черна гора в преговорния процес до подписване на присъединителния протокол и изрази готовност да приключи в най-кратки срокове процедурата по ратифициране на протокола за присъединяване на Черна гора.

Протоколът за присъединяването на Черна гора ще влезе в сила, след като всички страни - членки на НАТО уведомят правителството на САЩ, че са го ратифицирали.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47