Иван Гешев беше избран за административен ръководител на Специализираната прокуратура

| обновено на 13.07.16 в 16:34
Снимка: БГНЕС
Наблюдаващият прокурор по темата за парите на КТБ Иван Гешев беше избран за административен ръководител на Специализираната прокуратура. Той получи подкрепата на деветима от членовете на прокурорската колегия на ВСС. Само един от тях беше против.

В последния момент Гешев остана единствен кандидат, след като Андрей Андреев, който до днес беше и.д. шеф на спецпрокуратурата, се оттегли по "изцяло и строго лични причини". Пак наскоро стана ясно и че делото "КТБ" се мести от Градската в Специализираната прокуратура, след като екипът разследващи са установили, че в случая става дума не за просто източване, а за дейност на организирана престъпна група, ръководена от банкера в изгнание Цветан Василев. Макар и вече в спецпрокуратурата, Иван Гешев каза, че продължава да се интересува от него и ако бъде избран за ръководител, ще продължи.

До почти монолитното гласуване се стигна след кратко 35-минутно изслушване, изпълнено с много суперлативи за магистрата. Гласът "против" на Елка Атанасова беше предизвестен от поредицата от въпроси, които му зададе и видимото неудовлетворение от лаконичните отговори, които получи.

Какво обеща Иван Гешев – да се справи с проблемите и лошия микроклимат в спецпрокуратурата, защото е външен човек. Именно в този микроклимат откри обяснението за лошите резултати на спецпрокурорите новият им административен ръководител – а тези резултати са – над 40% върнати дела, 50% неуважени протести по мерки за неотклонение, четворно увеличение на броя на оправдателните присъди. Обеща и да промени общественото отношение към институцията с повече откритост, прозрачност. След избора си обаче отклони журналистическите въпроси с обяснението, че публичността ще започне от утре.

Делото "КТБ", което вече се разследва от Специализираната прокуратура, ще продължи да бъде под наблюдението на Иван Гешев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47