Прокуратурата иска по-строги наказания за телефонните измамници

| обновено на 14.07.16 в 18:57
Снимка: Архив

Прокуратурата ще предложи на народните представители да бъдат увеличени наказанията за телефонни измами. Изследване на аналитичния отдел на Върховната касационна прокуратура за периода 2011 - 2015 година показва, че се е увеличил  броят на осъдените,  но повечето от присъдите са условни, поясни ръководителят на отдела Сава Петров.

Проучването показва, че класическите телефонни измамници са безработни мъже между 18 и 35 години, а техните жертви са хора от градовете над  60 години, посочи още той, като очерта профила на телефонния измамник:
Извършителите на телефонни измами са над 93%  мъже, а когато са намесени жени, те обикновено са в близкия семеен кръг, включени са да подсилят убедителността на представянето. По-голяма част от извършителите на телефонни измами като стандарт са безработни, имат относително ниско образование, а не малка част от тях са осъждани или пък са обвиняеми, или подсъдими по други наказателни производства, а често и за същите престъпления.

Когато има данни за етническата принадлежност на извършителите, обикновено се говори, че телефонните измемници са от ромско етническо малцинство, поясни още Петров, като посочи и някои от основните характеристики на жертвтите:
2/3  от пострадалите са жени, което навярно означава, че те са по-апатийната част от човечеството, по-съчувстващата и склонна да направи жертви да спаси някого.  Повечето от пострадалите са с български етнически произход, социално интегрирани и семейни хора, със средно или по-високо образование. 

Повечето телефонни измами са адресирани и превръщат в жертви ползващите стационарни телефони или  хора, които по начало са далече от новите технологии,  по-възрастни и  по-незапознати с тях. Това ги прави по-податливи на телефонните измами,
допълни още ръководителят на  аналитичния отдел на Върховната касационна прокуратура. 

Данните от изследването и предложенията на законодателни промени ще бъдат изпратени в Народното събрание, каза говорителят на прокуратурата 
Румяна Арнаудова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47