Турски военен хеликоптер с 8 мъже на борда се е приземил в Гърция

| обновено на 16.07.16 в 13:56
Снимка: БГНЕС

Гръцките власти са дали разрешение за приземяване на турски военния хеликоптер на летище в Александруполи, след като екипажът е подал сигнал за помощ поради техническиа неизправност.

При преминаването си през гръцкото въздушно пространство турският хеликоптер е бил охраняван от два гръцки военни самолета, излетели от военновъздушната база на остров Лимнос.

След приземяване на турския хеликоптер на летището в Александруполи, пътуващите в него осем пътника - седем от тях  с военни униформи и един цивилен, са поискали политическо убежище.
Те обаче са били задържани в полицията за установяване на тяхната самоличност. Военните са премахнали всички знаци, показващи ранга им в турската армия, както и частите, в които служат.

Гърция е поставена в изключително деликатна дипломатическа ситуация по отношение на турските военни - премиерът Алексис Ципрас е бил информиран лично от военния министър за случая. За сега има информация само, че турското външно министерство е поискало гръцките власти да предадат на Анкара военните, които явно са участвали в опита за преврат тази нощ.

Очаква се изявление на гръцкото министерство на външните работи.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47