Гърция ще гледа по бързата процедура искането за убежище на турските пилоти

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Показанията пред гръцката прокуратура на задържаните турски военни промени степента на обвинението, което се очакваше. Те са обвинени само в незаконно влизане в Гърция, без да се счита, че са съдействали за нарушаване на международните отношения на страната и не са поставили на риск живота на гражданите.

В рамките на три дни задържаните военни ще бъдат изправени пред съда, който ще разгледа наложената им мярка за задържане. Не се очаква да бъдат освободени под гаранция, смятат юристи, запознати със случея.

Адвокатът на турските пилоти заяви пред гръцките медии, че те не са участвали в метежа. Получили са заповед да извозят ранени от центъра на Истанбул, но са били обстрелвани от полицията и за да се спасят, имигрират в Гърция. Защитата им настоява за право да се свържат със семействата си.

Турските пилоти са заявили пред гръцките власти, че се страхуват не само за своя живот, но и за живота на семействата си и ако Гърция не им даде политическо убежище, ще поискат от друга страна.

На искането на Анкара за незабавна ектрадация на турските военни, премиерът Алексис Ципрас обеща бърза процедура по разглеждане на иска им за политическо убежище, но на базата на международните договори по защита правата на човека.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Шест хиляди души са били арестувани досега след неуспелия преврат в Турция

Шест хиляди души са били задържани в Турция досега във връзка с провалилия се опит за преврат, като се очакват нови арести, съобщи турският министър на правосъдието Бекир Боздаг , цитиран от частната телевизия НТВ: В момента прочистването продължава...

обновено на 17.07.16 в 16:14
Бенямин Нетаняху

Нетаняху се надява опитът за преврат в Турция да не попречи на затоплянето на отношенията ѝ с Израел

Израел иска да продължи нормализацията на отношенията с Турция, заяви премиерът Бенямин Нетаняху. Той се надява, че опитът за преврат в Анкара няма да повлияе на този процес. В края на миналия месец Израел и Турция подписаха споразумение за помирение...

публикувано на 17.07.16 в 15:36

Владимир Путин и Реджеп Ердоган разговаряха по телефона след неуспешния опит за преврат в Турция

Разговорът между президентите на Русия и Турция беше проведен по инициатива на Кремъл, стана ясно след неговото реализиране. Двамата са обсъдили ситуацията около неуспешния опит за преврат в югоизточната ни съседка, както и сигурността на руските туристи,..

обновено на 17.07.16 в 15:16
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не..

публикувано на 01.02.18 в 16:47