Шест центъра ще обучават деца за реакция при бедствия

Снимка: Светослав Цветанов
Ще бъдат създадени шест центъра, които ще обучават хората за реакция при бедствия. За целта дирекцията "Пожарна безопасност и защита на населението" получи 39 милиона лева по Оперативната програма "Околна среда". С част от парите по проекта в следващите пет години ще бъдат изградени и оборудвани шест регионални центъра, обясни министърът на околната среда Ивелина Василева. Центровете ще бъдат в градовете Шумен, Габрово, Враца, Пазарджик, Бургас и София. Очаква се в тях да бъдат обучени 90 хиляди души:

78 хиляди от обучаемите ще бъдат деца. Близо 700 преподаватели и специалисти ще участват в процеса на обучение, уточни министър Василева.

Директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов посочи, че експерти от Академията на МВР и пожарникари ще обучават подрастващите как да реагират при бедствия и кризи:

Да получат по-добра подготовка, по-добри знания за рисковете и правилната реакция за поведение при вече възникнало бедствие. Приблизително 20 милиона е за обучението, пряко средства, които ще бъдат инвестирани, са приблизително 20 милиона за доизграждането на тези центрове, окомплектоването им, оборудването и подготовката на обучителите.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47