Посланик Гьокче: Няма да има проблеми с пътуванията на българи в Турция

| обновено на 21.07.16 в 17:31
Сюлейман Гьокче
Снимка: БГНЕС
Посланикът на Република Турция у нас Сюлейман Гьокче заяви, че няма да има проблеми с пътуванията на български граждани, дори при въвеждане на извънредно положение в югоизточната ни съседка. Гьокче бе категоричен, че извънредното положение, което трябва да бъде одобрено от парламента в Анкара преди да влезе в сила, няма да се отрази нито на туризма, нито на двустранните търговски отношения. 

Бизнесът ще върви както обичайно. Няма да има ограничения върху свободното движение на хора. Може да посетите всяко място, което пожелаете. Това е административна мярка, която ще засегне държавните институции. Тя не е насочена към икономическия живот. Целта е да се улесни събирането на улики срещу участниците в опита за преврат. Това не е военно положение.
Турският посланик увери, че правата и свободите на гражданите в Турция ще бъдат спазвани и припомни, че страната му е сред основателите на Съвета на Европа. 
Гьокче не споделя и притесненията на български политици, че Турция няма да може да гарантира сигурността на изборите на сънародниците ни за български президент тази есен: 
Това няма нищо общо нито с президентските избори, нито с туристическите посещения или друг вид пътувания. В момента има милиони туристи в Турция, включително и българи. Турция ще бъде безопасна и ще гарантира сигурността и правата на всички, които се намират там.

По-рано лидерът на Демократи за силна България и съпредседател на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев изрази притеснения относно провеждането на български национални избори в Турция в създалата се обстановка:
Знаете,че се отнасяме с огромно уважение.  Ние самите винаги сме търсили подкрепа сред българите от малцинствата. Става въпрос за сигурност и организация на избори. Как точно си го представяме по време на извънредно положение, защото аз не мога да си го представя.

Още по темата можете да чуете в репортажа на Мира Стефанова, излъчен в предаването "Нещо повече".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47