Върховният съд решава окончателно за регистрацията на ДОСТ до края на седмицата

| обновено на 25.07.16 в 15:46
Снимка: БТА
До края на седмицата Върховният касационен съд ще излезе с окончателно решение за регистрацията на партия ДОСТ на Лютви Местан, който обжалва решението на Софийския градски съд, който отказа да регистрира формацията. Касационната прокуратура обяви, че жалбата е основателна, като решението на Софийския градски съд е нищожно.

Пред съдебния състав Местан посочи, че ДОСТ е национална партия, която ще проповядва либерална демокрация и приема всички българи, независимо от етническия им произход, а над 20% от учредителите са етнически българи християни. По-рано прокуратурата поиска делото да бъде отложено за събиране на допълнителни доказателства, но искането беше отхвърлено от съда.

Прокуратурата смята, че деклараторите, които са заявили готовност да станат учредители, не са декларирали, че имат българско гражданство.

Липсвали и дати на приложените декларации. В съдебната зала Местан беше категоричен, че изискванията на закона в количествени параметри са покрити в пъти, при условие че декларациите, в които са констатирани пропуски са над 260.

След края на заседанието лидерът на ДОСТ отказа коментар с мотива, че е дал писмено заявление в прокуратурата, че няма да прави изявления до окончателното решение на съда:

Няма да правя коментари, преди да чуем решението на съда. Съдът и без това е обект на много силни атаки от най-различни фактори, да го оставим да си свърши спокойно работата. Писменото ми заявление остава в сила.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47