Пожарът на остров Хиос е унищожил напълно плантациите за добив на мастикова смола

остров Хиос, Гърция

Втори ден пожарът на остров Хиос не може да бъде потушен, а извънредното положение на острова продължава. Бушува силен вятър, който разпалва огнищата.

Заедно с пожарникарите в акцията по гасенето се включиха и много доброволци. В мащабната операция участват и хеликоптери, и пожарни коли, и части на армията.

Кметът на острова поясни, че са били изпепелени 35 000 декара горски масиви, като пламъците са унищожили напълно плантациите с дърветата, от които се добива известната "натурална дъвка Хиос" – уникален продукт за медицински цели. 
Необходими са години, за да се възстановят масивите, споделят жителите на Хиос, голяма част от които се издържат именно от обработка на мастиховата смола, която е изключително търсена е на световния пазар.

Започна и разследване на причините за пожара, като първите данни показват, че вероятно пожарът е причинен от повреда в електрически стълб. 
Все още властите не позволяват на жителите на евакуираните села да се приберат по домовете си. Няма пострадали хора, но материалните щети са огромни.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47