Предизвикателствата пред сигурността на България и Гърция обсъдиха министрите на отбраната на двете страни

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцкият министър на отбраната Панайотис Каменос, който е на официално посещение в нашата страна, се срещна с българския си колега Николай Ненчев. Двамата обсъдиха предизвикателствата пред  сигурността на двете страни.

Отбранителното сътрудничество, общите позиции в Европейския съюз и НАТО очертават политиката на стабилност за Средиземноморието, Европа и целия свят. Министър Каменос отбеляза, че е много важно сътрудничеството за справяне с миграционния проблем:

Ясно е, че бежанците не искат да останат нито в България, нито в Гърция. Трябва да бъде напълно ясно на нашите съюзници в НАТО и Европейския съюз, че подпомагането на двете държави е много важен фактор за другите страни в общността и организацията, каза гръцкият министър.

Българският министър Николай Ненчев подчерта, че в разговорите си с гръцкия си колега двамата са обсъдили въпроси, свързани с отбранителната индустрия. Предстои и съвместно учение на българо-гръцката граница между специалните части на двете армии:

Съгласихме се с констатацията, че България и Гърция не опазват само собствените си граници, а границите на общия Европейски съюз. Съгласихме се да кандидатстваме заедно по различни програми с оглед на това да засилим сътрудничеството си и да обезопасим охраната на българо-гръцката граница. Благодаря на моя колега Каменос за готовността, която изрази той като министър на националната отбрана на Гърция, да подкрепи евентуално искане от страна на България, ако това се наложи, да засилим присъствието на НАТО в акваторията на Черно море, с оглед на това да предотвратим бежански потоци.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47