НС прие на първо четене законопроекта за противодействие на тероризма

Бъчварова: Антитерористичният закон отразява значимостта на заплахата

| обновено на 28.07.16 в 19:16
Снимка: БГНЕС

Законопроектът за противодействие на тероризма отразява значимостта на заплаха от тероризъм у нас. Това заяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова по време на обсъждането на първо четене на законопроекта, внесен от Министерския съвет, в НС. Парламентът прие на първо четене предложените текстове. "За" гласуваха 133-ма народни представители, петима бяха против, а 14 се въздържаха.

Крайната цел на противодействие на тероризма е защитата на основните права, това искам да отбележа, по специално правото на живот и правото на физическа и психическа неприкосновеност, за да се създаде национална система за реагиране. При заплаха от тероризъм се предвижда приемане от МС на национален план за противодействие на тероризма. Това означава, че всички ние и на всички нива, държавното управление се ангажира с изпълнението на този закон.

Проектът регламентира участието и на въоръжените сили в предотвратяване на тероризъм, като е предвидено военните да имат и полицейски правомощия. Законът ограничава и някои граждански свободи в случай на терористична атака.

Депутатът от ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че необходимостта от този законопроект е във връзка с променящата се среда за сигурност:

Защото вече сигурността е приоритет за цяла Европа и приоритет за всички развити демокрации. 

Според Атанас Атанасов от Реформаторския блок е опасно разписаното изключително правомощие на министъра на вътрешните работи еднолично да въвежда извънредно положение, под формата на антитерористична операция:

Правомощия по отношение на въвеждането на извънредно положение имат Народното събрание и президента. Никой не обръща внимание на това обстоятелство.

 Атанас Мерджанов от БСП аргументира вота "въздържал се" на левицата така:

Гражданите на България имат нужда от спокойствие, отговорните служби - от увереност и затова ние от БСП днес ще премълчим повечето си критики. Затова и се отказахме от иначе изключително мотивирания си вот на недоверие към правителството. Ситуацията изисква отговорност и ние я демонстрираме.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов подчерта, че само с един закон и поправки в няколко други нещата няма да бъдат решени:

Предпочитам да слушам за съдебни процеси срещу служители, превишили правомощията си по този закон, отколкото да слушам за погребения и полагане на цветя на това, или онова място, на което е имало извършен терористичен акт.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Антитерористичният закон влиза на първо четене в пленарната зала

Депутатите ще гласуват днес на първо четене изцяло новия Закон за противодействие на тероризма. Текстовете вече получиха одобрение в ресорните парламентарни комисии, като бяха подкрепени от почти всички политически сили, с изключение на БСП.  "За“..

публикувано на 28.07.16 в 08:35
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не..

публикувано на 01.02.18 в 16:47