Конституционният съд отхвърли три от въпросите за референдума на Слави

Народът няма да се произнесе за намаляване на броя на депутатите и за прекия избор на полицейските началници, а дистанционното гласуване вече е решено от НС

| обновено на 28.07.16 в 18:07

Конституционният съд реши, че три от въпросите за референдума, иницииран от Слави Трифонов, противоречат на Конституцията. От шоуто на телевизионния водещ формулираха шест въпроса за промяна на политическата система, които парламентът одобри на 12 май. Президентът Росен Плевнелиев сезира Конституционния съд за три от тях: броят на депутатите да бъде намален на 120, да може да се гласува и дистанционно по електронен път на избори и референдуми и директорите на областните дирекции на МВР и началниците на районните управления в областните дирекции да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура.

Конституционният съд, с докладчик Кети Маркова, която е от президентската квота, обяви трите въпроса за противоконституционни. 


Според КС, намаляването на броя на депутатите на 120 е от компетентността на Великото народно събрание. В решението се посочва, че при 120 депутати за приемането на закон ще са нужни само 32-ма,  а това би засегнало легитимността на приеманите актове.  Конституционните съдии са категорични, че въпросът за избирането на началниците на районните управления и шефовете на областните дирекции на МВР променя конституционния модел на изпълнителната власт: „Провеждането на предизборна кампания предполага финансиране, което да доведе до поемане на различни от политиката на МС ангажименти". По въпроса за електронното гласуване, конституционните съдии припомнят, че има записани правила в Изборния кодекс и поставянето на същия въпрос на референдум нарушава принципите на правната сигурност. Още на ниво "Правна комисия" в НС беше предложено питането за електронното гласуване да отпадне, тъй като въпросът е вече уреден в Изборния кодекс, но, през май, мнозинството пусна всички въпроси. Затова от Конституционния съд припомнят, че парламентът трябва стриктно да упражнява възложените му правомощия и да не допуска "народът да бъде подвеждан да участва в гласуване, за което е ясно, че няма да произведе целените последици".  Референдумът не е разновидност на социологическо проучване, казват още конституционните съдии.

Президентът Росен Плевнелиев приветства Решението на Конституционния съд относно противоконституционност на три от въпросите, по които Народното събрание без разисквания взе решение да бъде произведен национален референдум, заедно с президентските избори, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Решението защитава Конституцията и развитието на пряката демокрация. Според президента, прякото участие на гражданите в управлението трябва да се осъществява при зачитане на конституционните принципи за устойчивото и демократично развитие на страната, допълван още от службата и уточняват, че Президентът е удовлетворен, че Конституционният съд споделя  изложените в искането аргументи.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47