Екатерина Захариева:

Апелативният съд в София е отказал екстрадиция на Абдуллах през март

От 28-и юни досега няма нови искания за екстрадиция на турски граждани

Екатерина Захариева
Снимка: БГНЕС

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева съобщи, че от началото на годината Република Турция е поискала екстрадирането на четирима свои граждани. Съдът вече се е произнесъл окончателно по казусите. От 28-и юни до момента няма ново искане, уточни Захариева.

На въпрос дали някое от имената в предишните искания за екстрадиция съвпада със споменатото тези дни в Турция, тя отговори: 

Да, съвпада. Само малкото име прочетох в пресата, но официално - няма. Мисля, че Абдуллах беше. Съдът се е произнесъл окончателно за въпросното лице в края на март. В Апелативен съд - София е бил случаят, защото се намира в София конкретното лице. Оказана е екстрадиция.

Относно процедурата за екстрадиция министър Екатерина Захариева обясни, че исканията постъпват чрез Интерпол или в Министерството на правосъдието, или в МВР. Отговорност на правосъдното ведомство е да прегледа документите и те да бъдат препратени в прокуратурата.

По-рано турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви, че в България ще бъде изпратена делегация, която ще изиска екстрадирането на турски гражданин на име Абдула, за който се смята, че е свързано с терористичната организация на Фетхуллах Гюлен, обвиняван за ръководител на осуетения опит за въоръжен преврат на 15 юли.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Не е постъпвало искане от Турция за екстрадиция на човек на Фетуллах Гюлен

Във връзка с информациите, че Република Турция ще поиска екстрадирането от България на свой гражданин, когото свързва с терористична дейност, Министерството на правосъдието уточнява, че след 28 юни т. г. не е постъпвало искане от компетентен орган в Турция..

публикувано на 01.08.16 в 12:35
Мевлют Чавушоглу

Турция ще поиска от България екстрадиране на лице, свързано с проповедника Гюлен

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви, че в България ще бъде изпратена делегация , която ще изиска екстрадирането на лице, за което се смята, че е свързано с терористичната организация на Фетуллах Гюлен , обвиняван за..

публикувано на 01.08.16 в 09:06
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не..

публикувано на 01.02.18 в 16:47