Бойко Борисов:

България и Гърция ще изразяват с общи позиции пред ЕС по нерешените проблеми на миграцията

Снимка: БГНЕС


Отчитаме всички рискове пред страните ни. Това обяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с премиера на Гърция Алексис Ципрас.  Двете държави действат в абсолютен синхрон в областта на отбраната и ще изразяват общи позиции пред Евросъюза по нерешените проблеми на миграцията, каза още Борисов. През есента ще има и допълнителна среща по темата с фермерските блокади от гръцка страна по границата ни: 

Имам уверенията на премиера Ципрас, а и на министрите, ще направим още през септември двустранни срещи и с фермерите, и със синдикатите, за да не се получава същото на границата. В същото време този проблем, който им създават нашите язовири и те плащат десетки милиони евро за компенсации, да направим така нашите системи за предупреждение и 80% само от язовирите да бъдат пълни на есен, за да могат да бъдат буфер и да не заливаме техните територии. Това е изцяло в нашите възможности да го направим.

Ципрас обяви, че е постигната договорка пристанищата Бургас и Александруполис да се свържат, както и да се засили сътрудничеството по енергийните проекти. 

Терминалът за втечнен газ при Александруполис и вертикалният конектор представляват основна точка, която ще укрепи позицията на двете страни на енергийната карта с многостранни ползи. В Гърция преразглеждаме проекта "Бургас - Александруполис" и с премиера Борисов подчертахме възможността да се свържат двете пристанища с бърза жп линия, за да се осигури връзка между двете морета - Егейско  и Черно море.

Министърът на транспорта Ивайло Московски обясни, че в момента Гърция работи по железопътната връзка от Александруполис до Солун.

И по трасето Свиленград - Симеоновград - Нова Загора - Карнобат - Бургас, на практика, да се осъществи тази връзка. Идеята се разшири с добавяне на два големи логистични центъра или интермодални терминали, съответно в Александруполис и Бургас. Уговорката ни е в първата седмица на септември да започне заседание на работна група между министерствата - на Гърция и България, съответно с представители на Морска администрация и на железниците от двете страни. След това на базата на тази среща, като се уточнят детайлите, с колегата от гръцка страна заедно ще отидем до Брюксел, за да видим дали е удачен един такъв проект, примерно, да намери финансиране по плана „Юнкер“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47